Tersine Mühendislik Nedir ve Neleri Kapsar?

Tersine Mühendislik Nedir ve Neleri Kapsar?


Tersine Mühendislik (Reverse Engineering-RE) olarak adlandırılan yöntemin öncelikli amacı, ürününün tasarım ve üretim geçmişini detayları ile ortaya çıkarmaktır. Bir iğneden bir fabrikaya kadar 3 boyutlu tarama ve 3 boyutlu modelleme yapılabilir. Projenin teslim süresi ve maliyetlendirilmesi projeden projeye değişecektir.

Tersine Mühendislik Hangi Amaçlar İçin Uygundur?

Sıfırdan bir ürün geliştirmek için fazla emek sarf edilmeden yeni ürünü ortaya çıkarmakta kullanılır. Asıl üretici ürünü üretmeyi bırakmışsa veya o ürüne talep fazlalığı olduğu zamanlarda da bu yöntem uygulanır. Mevcut ürünün tasarımında değişiklik yapmak isteniyor ya da özgün modeller tasarlanmak isteniyorsa tersine mühendislik devreye girer. Fiziki modeli olan ürünlerin tasarımlarının iyileştirilmesinde, analiz edilmesinde ve bilgisayar ortamına aktarılmasında kullanılan sistemdir.

Tersine Mühendislikte İzlenen Adımlar Nelerdir?

Öncelikle parça 3D optik tarama cihazı ile taranır. 3 Boyutlu optik tarama işleminde parçanın üzerine kesik kesik ışınlar gönderilerek, tarama cihazının üzerindeki kameralar ile farklı ve çok sayıda poz çekilir. Bu pozlardan sayısal noktalar alınır. 3 boyutlu tarama işleminden elde edilen data noktasal model olur. Bu data üzerinden tersine mühendislik yazılımları kullanılarak kesitler alınır. Bu kesitlerden CAD ortamında 3D modelleme çalışmalarıyla .igs ya da .step formatında yüzey ve katı modeller hazırlanır. Opsiyonel olarak, daha basit formlarda hızlı yüzey atma işlemi yapılabilir. Modellemenin nasıl yapılacağı parça geometrisine, hassasiyetlere, maliyete veya uygulamaya göre değişir. Nihai haline ulaşan data artık 3D modelleme (CAD) datasıdır. Bu datayı kullanarak, parçayı tekrar ürettirebilirsiniz. Ya da parçanın datasını CAD arşivine alabilirsiniz. Tersine mühendislik ihtiyaçlarınız için +90 3B Dijital Fabrika ile iletişime geçebilirsiniz.




Yazıyı Beğendiyseniz Bültenimize Abone Olabilirsiniz!